پروتکلهای هوشمند سازی ساختمان
تکنسینهای هوشمند سازی خانه، بر اساس تجربه و دانش خود پروتکلهایی را انتخاب میکنند. این پروتکلها به عنوان زیرساختی برای ارتباط دستگاههای مختلف با یکدیگر و همچنین کاربر (شما) عمل میکنند. هرکدام از آنها مزایا و معایبی دارند؛ بنابراین لازم است با توجه به امکانات، مزایا، معایب و شرایط اختصاصی مربوط به هر خانه، پروتکلهای مناسبی را انتخاب و ترکیب کرد. مهمترینِ این پروتکلها عبارتند از:
Wi-Fi
شاید پراستفادهترین پروتکل خانه هوشمند باشد؛ چرا که به عنوان زیرساختی محبوب برای دستگاههای متصل به شبکه شناخته شده است. از مزایای پروتکل وای-فای میتوان به راحتی در اجرا، گستردگی دستگاههای پشتیبانی کننده و برد مناسب اشاره کرد. معایب این پروتکل نیز شامل این موارد است: امنیت کمتر، وابستگی به اتصال به اینترنت و سرعت پایینتر در اجرای دستورات.
Zigbee
زیگبی پروتکلی محبوب برای خانههای هوشمند است که به مصرف کم انرژی و قابلیت شبکه مش خود شناخته شده است. مش نوعی توپولوژی در شبکه است که به دستگاهها امکان داشتن چندین مسیر را برای اجرای دستورات و انتقال اطلاعات به دیگر پلتفرمها میدهد. زیگبی برای دستگاههای کم مصرف بسیار منعطف و مفید است. مهمترین مزایای این پروتکل برای هوشمند سازی ساختمان عبارت است از:
- مصرف کم انرژی: دستگاههای پروتکل زیگبی معمولاً با باتری کار میکنند و عمر باتری آنها به لطف مصرف انرژی پایین، بسیار طولانی است.
- شبکه مش: قابلیت شبکه مش باعث میشود که سیگنال به تمام نقاط خانه برسد؛ حتی در مکانهایی با دیوارهای ضخیم یا در طبقات مختلف.
- قابل اطمینان: شبکه مش زیگبی در صورت قطع ارتباط یک دستگاه، مسیرهای جایگزین را برای انتقال سیگنال فراهم میکند و عملکرد کلی سیستم را بهبود میبخشد.
- ایمنی بالا: پروتکل زیگبی از استانداردهای امنیتی قوی برای محافظت از دستگاههای شما در برابر هک شدن استفاده میکند.
- هزینه پایین: به طور کلی، دستگاههای زیگبی نسبت به سایر پروتکلهای خانه هوشمند مانند Z-Wave مقرون به صرفه هستند.
در مورد معایب این پروتکل میتوان موارد مقابل را گفت: برد کمتر نسبت به WiFi، نیازمندی به هاب مرکزی و محدود بودن دستگاههایی که از این پروتکل پشتیبانی میکنند.
Z-Wave
پروتکل Z-Wave یک پروتکل قدرتمند در دنیای خانههای هوشمند است و به خاطر قابلیت اطمینان بالا، امنیت قوی و برد عالی شناخته محبوبیت زیادی پیدا کرده است. این پروتکل بر روی امواج رادیویی کمفرکانسی کار میکند که به راحتی از دیوارها و موانع عبور میکنند. البته مصرف انرژی در این پروتکل بالاتر از Zigbee است اما برای خانههایی که ساختار پیچیده و مساحت بزرگ دارند، میتواند مناسب باشد.
KNX
پروتکل KNX یکی از محبوبترین انتخابها برای پیادهسازی خانه هوشمند در سطح جهان است. این پروتکل بر روی یک باس اختصاصی کار میکند و به طیف گستردهای از دستگاههای مختلف از برندهای مختلف اجازه میدهد تا با هم ارتباط برقرار کنند. انعطافپذیری این پروتکل به عنوان یک استاندارد جهانی بسیار بالاست؛ به گونهای که میتوان مجموعهای از انتخابات را برای دستگاههای خانه در نظر داشت. این پروتکل بسیار قوی است و برای ساختارهای پیچیده مناسب است. از معایب آن میتوان به پیادهسازی پیچیده و هزینهٔ بالا اشاره کرد.